Craft školaCraft pivo za početnike

http://gelender.ba/wp-content/uploads/2018/04/craft_za_pocetnike_4.jpg

U poslijednje vrijeme, sve češće ćete čuti, imati priliku da probate, ili gotovo stalno u vaš izbor uvrstiti craft pivo. Naći ćete se u situaciji da želite ponešto i prokomentarisati na tu temu, ili jednostavno želite impresionirati društvo ili simpatičnu konobaricu. Također, doći ćete u priliku da stanete ispred police sa bezbroj etiketa, i ne znate gdje da počnete? Na kraju krajeva, ukoliko želite naučiti razlikovati dobro pivo od lošeg, ovo je vodič za Vas!

Ovaj vodič je namijenjen početnicima i svim entuzijastima koji uživaju u pivu, ali možda ne znaju kako da pričaju o tome, ili jednostavno nisu imali toliko prilike da isprobavaju različite vrste i stilove. Prvo ćemo pojasniti česte termine koji se koriste u opisu piva, iskoristiti to znanje da razgovaramo o opštim stilovima piva, a zatim proći kroz česte ukuse koji mogu uticati na kvalitet i sam ukus piva koje probavate.

Pa da počnemo!

Česti termini u upotrebi

Prije nego što naučimo o stilovima piva, moramo znati kako da pričamo o njima. U nastavku su navedeni uslovi za početak ovog putovanja.

Light- Medium- Dark (Svijetlo- Medium- Tamno): U kontekstu boje piva. Svijetlo pivo može biti slamnate boje, žuto, zlatno. Pivo srednjeg karaktera može biti jantarno, crveno, bakreno, narandžasto. Tamna piva mogu biti braon, crna, neprozirna, kafena.

Light- Medium- Heavy (Lako- Srednje- Teško): u kontekstu na tijelo i osjećaj u ustima (mouthfeel). Piva lakog tijela su čistog i reskog okusa. Pivo sa punijim tijelom ima tendenciju da zadržava okus u ustima, osjeća se masnim, bogatim ili punim.

Malty (Sladno): Slađeni ječam (ili slad) je glavni pivski sastojak. Nivo sušenja ili pečenja određuje boju i ukus (kao što pečenje utiče na zrno kafe). Lakši (svijetliji) sladovi imaju okus orašastih plodova, biskvita, nešto  poput žitarica; Srednje pečeni sladovi vuku na okuse poput karamela; I tamni sladovi idu na stranu kafe, tamne čokolade, suhih šljiva, grožđica…

Hoppy (Hmeljeno, zahmeljeno): Još jedan glavni sastojak piva koji daje ukus i miris. Hmelj može dati voćne arome (fruity): jabuka, citrus, tropsko voće; Ili piney (miris borovine) smola, borove iglice, drvo; Ili cvijetne (floral)  arome, zatim zemljane (earthy), začinjene (spicy), travnate (grassy)…

Bitter (Gorko): Gorčina dolazi od hmelja, što ne mora da znači da su sva zahmeljena piva gorka. Sve zavisi od toga kada se dodaje hmelj. Kad je balansiran sa jakim karakterom slada, gorčina može biti prilično prijatna.

Fruity (Voćni): Uobičajene voćne arome su limun, banana, grejp, marelica, šljiva, trešnja.

Spicy (Začinjeno): Ne začinjeno kao čili  (mada avanturističke pivare koriste upravo i te) – ali začinjeno kao korijander, karanfilić, biber, anis..

Stil piva

U cilju stvaranja ovog vodiča, dole navedeni stilovi su opšte opisani, a neki uopće nisu ni pominjani. Da biste detaljnije pregledali stilove piva i istoriju, sigurno se trebate dobro upozati sa ovima koje ćemo kratko opisati.

Pale Ales (Svijetli Ejlovi) / India Pale Ales (IPA) (India Svijetli Ejlovi)
Svi svijetli ejlovi i IPA-i koriste osjetno hmelj, ali američke verzije, naročito one sa Zapadne obale, mnogo su više zahmeljene. Engleske i američke pivare takođe imaju tendenciju da koriste različite vrste hmelja, što rezultira različitim ukusima. Engleski ejlovi naginju prema začinjenom i zelenom, dok američki prema citrusima i boru.

Pšenica (Wheat)
Većina piva koristi 100% ječmeni alad, ali ne i sa ovim stilom za koji koriste 40-60% pšenice umjesto ječmenog slada i rezultiraju lakšim tijelom i čistim ukusom. Istaknuti ukusi dolaze iz kvasca i ponekad začina. Nemački hefeweizen (ili weissbier) imaju snažne ukuse banane, žvakaće gume i / ili karanfilića, dok belgijski predstavnici (ili witbiers) oslanjaju se na citrus, korijander i druge začine za svoj profil.

Tamna strana“: Crveni ejlovi / Amber ejlovi / Brown / Porter / Stout
Slad je zvijezda ove kategorije. Sva umjestnost i vještina ovih stilova je u harmoniji i skladanju više vrsta sladova. Crveni ejlovi, amber i braon ejlovi imaju tendenciju da budu lakšeg do srednjeg tijela sa ukusom tosta, karamelom i karamelnim ukusima, dok su porteri i stoutovi srednjeg do punijeg tijela sa okusima čokolade, kafom i pečenim karakterom. Mnogo pečenih sladova može dati okus kao gorko, ali neki  pod-stilovi poput oatmeal stout ili milk stout imaju kremastu teksturu i slađi su kako bi kompenzovali gorčinu.

Belgijanci
Posebni ukusi ovih piva potiču od kombinacije kvasca i dodataka (sastojci koji nisu dio uobičajenog recepta piva od slada, hmelja, vode i kvasca), kao što je smeđi šećer i začini. Belgijski svijetli ejlovi, saison-i, single i tripel su svijetle boje, a ponekad i tijela te imaju tendenciju da imaju ukusne začine kao što su korijander i biber, dok su belgijski dubel i quadrupel tamni u boji i gotovo uvijek teški u tijelu sa aromom i okusom tamnog voća.

Lageri i Pilsneri
Većina nas je upoznata sa ovim stilom sa sveobuhvatnošću industrijskih pivara na ovim prostorima, i to je zapravo pivo koje se pije godinama na ovim prostorima (kako god se ono zvalo, ili koje od boje bila ambalaža). Craft verzije, međutim, obično koriste isključivo ječmeni slad bez kukuruza, odnosno kukuruzne krupice (koju industrijske pivare koriste radi jeftinije proizvodnje). Svijetlo tijelo, oštro i mekano na jeziku, lageri i pilsneri imaju čisti u aromu sa ukusnim ili biljnim aromama koje vuku na travnatu i zemljanu stranu. Kraft verzije koriste više hmelja, i preovladavaju hmeljne note koje često idu na voćne i cvijetne.
Off-Flavors (nepoželjni okusi)

Kako znate kada je pivo loše?

Jeste li čuli nekoga ko je toliko hvalio svoje omiljeno pivo, ali kada ste vi dobili priiliku i probali, otkrili ste da je zapravo užasno?

Ta osoba i dalje može biti u pravu, ali nešto što je na putu od proizvodnje do police ili vašeg pub- a, sigurno je uticalo na pivo. U nastavku su neki ukusi na koje treba obratiti pažnju i ukoliko se često javljaju, znate da ponovo pokušate to pivo pod boljim okolnostima (svježije, ispravno skladišteno…)

Oksidacija: Ukusi poput: papira, kartona. Ovo je rezultat uvođenja kiseonika u pivo. Ovo se može desiti u fazi proizvodnje piva, ali najčešće, od pijenja starog, ustajalog i loše skladištenog piva. Probajte drugu seriju iz druge prodavnice koja ima veći obrt, odnosno jednostavno, probajte to pivo sviježe.

Diacetil: Ukusi poput: putera, ustajalih kokica, špinovanog šećera. Ovo je rezultat rada kvasca u ne prikladnim uslovima (visoka temperatura fermentacije, premalo kvasca, promjene temperature fermentacije..). Ako je to slučaj, probajte drugu seriju. Također, to može značiti i loše održavane aparata za točenje piva. U tom slučaju, predlažem da odmah napustite lokal ili se držite koktela ili vina.

Skunked: Ukusi kao: smrad tvora, gumeni okus, miris izgorjele gume. Ovakav okus se javlja kada određeni  spojevi u hmelju (alfa kiseline) reaguju sa svijetlom (UV zracima). Da biste to spriječili, morate zaštititi svoje pivo. Iz tog razloga nikada nećete vidjeti craft pivo u boci nikakve boje osim smeđe. Smeđe boce nude zaštitu od UV zraka i svijetlosti. Ali ni to nije definitivno,  i iz toga razloga se pivo čuva na tamnom mjestu bez izravnog uticaja sunčevog svijetla. Čiste i zelene boce ne nude nikakvu zaštitu. Tako da pivo u zelenim i prozirnim bocama, možete biti sigurni da gotovo i nemaju u sebi hmelja.

Sad već znate malo više, i sigurni smo da se već možete upustiti u diskusiju o ovom divnom piću. Dobrodošli u divni svijet piva. Pivo je uzbudljivo putovanje, a čak i najveći stručnjaci uče nešto novo svakodnevno. Živjeli!