Dugo godina, uparivanje hrane sa pićem, bilo je rezervisano za vino. Iako je I tržište I konzumacija piva, I kod nas, I gotovo u cijelom svijetu nekoliko puta veća od tržišta vina, igrom slučaja ljudi puno više znaju o vinu nego o pivu.
Tome su zasigurno doprinjele komercijalne pivare fokusirajući se gotovo isključivo na jedan stil, odnosno vrstu piva, koja se u našim prostorima pije već stotinama godina to jeste lager, odnosno pilsner.
U posljednje vrijeme, i kod nas, I u regionu, sve češće imamo priliku uživati u ljepotama craft odnosno zanatskog piva. Raznoslikost stilova, upotreba I nesebično doziranje različitih sladova, hmeljeva I kvasaca polako ali sigurno daje zasluženi prostor, ovom do nedavno, smatranom barbarskom piću.
Pivo i hrana imaju puno zajedničkih okusa, I oni mogu da se lijepo nadopunjuju. No, većina nas, barem do sada, samo ispija i žvače bez puno razmišljanja, propuštajući priliku da cijenimo interakcije između njih.
Potrebno je da razmišljate o tome što su elementi piva prije probavanja hrane. U istom smislu, kada probavate hranu, učinite isti postupak: budite uključeni, budite sudionik umjesto samo što ste u tome nesvjesno.
Pokušaj opisivanja uparivanja slično je opisivanju boje slijepoj osobi. Kako slijepa osoba može znati o čemu govorite ako nema nikakvu predstavu o toj boji? Dakle, ako uparujem i uživam u hrani i piću kao umjetničkim oblicima, onda želim biti u stanju artikulirati ono što dobivam.
Ali ne biste trebali samo baciti pivo uz bilo koje jelo i očekivati pogodak. Evo nekoliko izrazitih primjera kojii bi vam trebali dati glavne smjernice:
Goveđi Chili + IPA
Svijetli slad u pivu slaže se sa crvenim mesom; velike količine hmelja I herbalne I cvijetne note, neće naglasiti okus chilija.
Guacamole + Hoppy (zahmeljeni) American Pale Ale
Citrusne note iz Pale Ale-a odlično se slažu sa limunom I nježnom teksturom avokada dok note pečenog slada odlično idu uz kukuruzni čips.
Buffalo Wings (ljuta pileća krilca) + Bohemian-Style Pilsner
Hmelj iz piva umanjuje osjećaj masnoće iz krilaca. Umjerena slatkoća piva također umanjuje percepciju ljutine sa čistim, reskim završetkom
Pizza + German-Style Pilsner
Ovo jelo ćemo najčešće moći upariti na našim prostorima. Gorčina piva odlično se slaže sa teksturom sira dok sladna strana savršeno upotpunjuje zapečenost i koricu pizze.
Porter
Crni, tamni i jaki porteri nisu baš piva za „početnike“. No, jednom kada savladate ovu paletu okusa, oni se mogu uparivati sa hranom koja je jednako tako robusna. Porter zbog svojih nota čokolade i kafe odlično ide uz čokoladne torte i pudinge. Naizgled nespojivo, savršena je kombinacija uz školjke kamenice a ukoliko ne želite previše eksperimentirati, onda idite na pečeno meso, i roštilj.
Još nekoliko savjeta
Kako biste izvukli najviše iz uparivanja piva sa hranom, obratite pažnju na slijedeće stvari, odnosno, potrebno je da razumijete neke osnove:
Mirisi – Osigurajte da nema mirisnih svijeća ili mirisa, osobito parfema, losiona. Sve ovo vas može odvući od onoga što jedete i pijete.
Temperatura – Ako je pivo jako hladno, što je kod nas, najčešće slučaj – oko 4- 5 stepeni C, sačekajte nekih 10 minuta da pivo dostigne temperaturu od 8- 10 stepeni C.
Čaše – Koristite manje čaše za pivo ako ih imate. Samo 1-2 dl piva može biti dovoljno za svaki krug degustacije.
Važno je, da se usredotočite na proces kušanja piva i hrane. Analizirajte njihovu boju i intenzitet, uživajte u aromi i pokušajte prepoznati okuse koje doživljavate. Dajte sebi vremena između svakog zalogaja ili gutljaja kako biste osjetili i prepoznali bilo kakve dugotrajne okuse. Usredotočite se na ono što radite, sa fokusom na okus i miris.”